Wandpanelen, decoratief en sfeervol!

Wandbekleding is bedoeld voor het bekleden van je wand. Wandpanelen zijn verkrijgbaar in vele dessins en ze zijn decoratief en sfeervol in je woning. Je kunt de panelen zelf aan de wand bevestigen of hiervoor hulp inschakelen van een deskundige op dit gebied. De meeste wandpanelen zijn voorzien van en mooi reliëf in 3D. er zijn bijvoorbeeld tevens lambriseringen in het assortiment. Die zijn er met name om het onderste deel van de wand te bekleden met bovenaan een mooie rand. Het bovenste gedeelte is voorzien Van stucwerk, sauswerk of behang. Dit geeft ook en hele bijzondere uitstraling. Het dessin van een wandpaneel kan met name bestaan uit egale vlakken, blokpatronen, cirkels, patronen van bos of zee en noem maar op. Trendy of juist klassiek. Je moet kijken wat het beste bij je interieur past. De een houdt van heel rustig en de ander van een wat drukker dessin.

Waarom kiezen voor wandpanelen?

Voor het kiezen van wandpanelen zijn diverse redenen op te noemen. Je knapt er bijvoorbeeld een muur mee op die beschadigd is of je wilt misschien optische effecten creëren om meer sfeer in je huis te brengen. Of maak eens je eigen tussenwand, dit geeft zeker een apart effect. De wandpanelen zijn compact, licht en kant-en-klaar dus je plaatst ze heel gemakkelijk tegen een bestaande muur. Werk ze eventueel verder af naar eigen wens. Je kunt de panelen altijd schilderen in een kleur die je mooi vindt zodat het bij je verdere ruimtes past. Tevens zijn er bijpassende plinten en hoeklatten verkrijgbaar. Dit maakt het totaalplaatje helemaal af. Met warme verlichting voor je wandpaneel maak je het sfeertje helemaal compleet.

Materiaal en plaatsing

Het meest gebruikte materiaal waaruit een wandpaneel bestaat is MDF. Door de specifieke eigenschappen van dit materiaal is dit heel goed te gebruiken voor wandpanelen. MDF is namelijk makkelijk te zagen en te bewerken. Het splintert nauwelijks en je zaagt het geheel mooi op maat. Het zal minder snel slijten dan massief hout en het heeft een perfecte lijmvastheid. Het is lichter materiaal dus makkelijk te plaatsen. Maak eerst een schets van de wand en zaag de wandpanelen op maat. Zorg dat je ze goed opmeet anders kom je in de problemen. Maak daarna een frame oftewel rasterwerk van houten latten of van een speciaal soort rails. Daarna kun je de wandpanelen hierop bevestigen met schroeven of spijkers. Rails heeft als voordeel dat het niet gaat werken, hout doet dit soms wel. Er is een groefsysteem verkrijgbaar zodat schroeven en/of spijkers niet zichtbaar zijn. Als laatste kun je de wand afwerken met accessoires.