De winterkou

De ene persoon is de andere niet. Veel mensen genieten van de kou. Sneeuw, schaatsen, koek en zopie horen bij de winter vinden zij. Anderen hebben er een hekel aan. Willen niet naar buiten en hebben een antipathie tegen sneeuwpoppen en gladde wegen.
Kou hoort echter bij de winter. Het is prettig dat er producten zijn die de koude winter tegengaan en je helpen om deze door te komen. Trek een lekkere, warme trui aan en geniet van de lange winteravonden met een kop warme chocolademelk. Het is comfortabel, wanneer je een fijne kachel hebt, die de ruimte waar je verblijft, gelijkmatig verwarmd. Het is bewezen dat een gelijkmatig verwarmd huis, beter is voor je lijf. Draai je steeds de centrale verwarming hoger en lager dan gaat je lichaamstemperatuur schommelen.

Elektrische kachel als warmtebron

Een kachel of open haard in de woonkamer geeft sfeer. Deze geven een natuurlijke warmte in de wintermaanden. Hout- elektrische- en pelletkachels worden steeds populairder, ook omdat er in de toekomst minder gebruik kan worden gemaakt van de fossiele brandstoffen. Gas zal in de toekomst steeds duurder worden. De elektrische kachel als warmtebron heeft een aantal voor- en nadelen. Zo wordt een ruimte door elektrisch te stoken snel warm. Het is tevens een milieuvriendelijke manier van verwarmen. Fossiele brandstoffen als gas zijn niet nodig. Elektrisch verwarmen is vele malen veiliger dan het stoken met gas. Géén gasleidingen aanwezig. Maak je gebruik van zonnepanelen dan is elektrisch verwarmen één van de slimste mogelijkheden om de woning te verwarmen. Installatiekosten zijn lager dan de aanleg van gas en centrale verwarmingselementen.

Nadeel

Verbruik van elektriciteit is duurder dan van gas. Echter, met een combinatie van zonnepanelen wordt dit direct gecompenseerd.

Elektrische kachel als bijverwarming

Heb je een koude slaapkamer en/of badkamer en is deze niet voorzien van centrale verwarming? Dan is het verstandig om een elektrische kachel als warmtebron aan te schaffen. De warmte van een elektrische kachel verspreidt zich razendsnel, zodat je binnen korte tijd in een warme badkamer kunt douchen en kunt slapen in een opgewarmde slaapkamer en niet in een diepvrieskist.

Houd de kou op afstand

Om geen last te krijgen van winterkou, kun je zelf ook een aantal stappen ondernemen. Trek laagjes kleding over elkaar aan. Je lichaam is 37 graden en verwarmt de lucht die tussen de laagjes kleding zit. Drink géén koude dranken direct uit de koelkast en het nuttigen van alcohol verhoogt niet je lichaamstemperatuur. Beweging zorgt voor een snellere bloedsomloop, dus je wordt automatisch warmer.

Tips voor elektrische kachel

De elektrische kachel als warmtebron, is het beste om te gebruiken waar kortdurende verwarming nodig is. De badkamer ben je maar kort aanwezig en vooral in de ochtend duurt het lang wanneer je CV het hele huis heeft opgewarmd. Ga je al snel de deur uit ‘s ochtends, dan is het zonde van het gasverbruik. Je kunt dan het beste een elektrische kachel als warmtebron gebruiken. Een kachel die elektrisch verwarmt, zal altijd beter zijn wanneer je deze aanschaft met thermostaat. Mocht je de kachel vergeten uit te zetten dan slaat deze automatisch af.

Bron: 123verbouwen.nl