Tips om uw kelder waterdicht te maken en te houden

Wie een kelder in huis heeft mag zich gelukkig prijzen. Het is immers een prachtige ruimte om dingen op te bergen en het voelt een beetje als een geheime plek in huis. Afhankelijk van of u in een nieuwbouw huis woont of in een antiek huis kunnen kelders nog al eens vochtig worden. Ze liggen immers vrij diep in de grond. Er kan grond water in de kelder komen te staan, maar het kan ook minder zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van condensatievocht. Vocht kan voor vervelende gevolgen als schimmels zorgen en het is daarom van belang dit zo snel mogelijk uit uw kelder te weren en volledig te voorkomen door uw kelder waterdicht te maken.

Methodes om je kelder waterdicht te maken

Er zijn verschillende manieren en methodes om uw kelder waterdicht te maken. Bij oudere huizen gaat dit het gemakkelijkste door van binnenuit te werken. U kunt natuurlijk als een malle scheuren en gaten gaan opvullen, maar om compleet waterdicht te zijn is het nodig wat rigoureuze methodes toe te passen. Door de druk van grondwater kan het alsnog zorgen voor vochtinfiltratie. Een oplossing hiervoor zou een binnen bekuiping zijn, waarbij de keldermuren een binnen bekuiping krijgen ter bescherming. Wanneer u een kelder laat bouwen in een nieuwbouwhuis wordt er vaak gezorgd voor een buitenbekuiping in combinatie met een draineringsysteem.

De krachtige wering van een stijve bekuiping

Wanneer u kiest voor een binnen bekuiping zijn er twee mogelijkheden. Een stijve bekuiping of een soepele bekuiping. Met de stijve bekuiping komt er een mortelpleisterwerk op de binnenmuur om het vocht te weren. De onderlaag wordt eerst volledig vet vrij gemaakt, waarna de mortel er op wordt gesmeerd. Dit is een fijn beton type dat in een vloeiende beweging wordt aangebracht, zodat het niet onderbroken wordt en daarmee een stevige wering tegen de druk van het grondwater biedt. Het is echter een methode die een aantal dagen in beslag neemt, waardoor er een overlapping van tussen de twintig en dertig centimeter in de bekuiping zal zijn.

De veel gekozen soepele bekuiping

Een populaire manier om uw kelder te bekuipen is de soepele bekuiping. Hierbij wordt er op de vloer en aan de wanden voor een waterdicht membraan gezorgd. Dit is een soepele folie gemaakt van polymeerbitumen. Wanneer deze is aangebracht komt daar een sterke laag beton bovenop, doordat de folie op zich zelf niet genoeg bestand is tegen de druk van het grondwater. Door de combinatie van dit membraan en vervolgens het nieuwe metselwerk bent u verzekerd van een stevige waterdichte kelder.

De voordelen van een drainage systeem

Voordat u besluit dat drainage de oplossing voor u is, zal het handig zijn om te weten op wat voor soort grond uw huis staat. Wanneer dit klei of leem is kan het wegnemen van water invloed hebben op de fundering van uw huis. Echter wanneer een drainage systeem juist wordt aangelegd is het een hele goede manier om vocht en water uit de kelder te pompen, zodat de kelder droog blijft.

De prijzen van de verschillende methodes

De kosten tussen deze verscheidene opties verschillen uiteraard. Een drainagesysteem bijvoorbeeld zal best een investering zijn, daar het een ingreep onder uw kelder vraagt. En daar zijn bepaalde machines voor nodig en bovendien is het drainagesysteem op zich ook een duurkoop. U bent wel te allen tijde verzekerd van een droge kelder, omdat u het water zo weg kan pompen. Bij bekuiping hangt de prijs uiteraard af van de oppervlakte van uw kelder en het materiaal dat gebruikt wordt. Zorg voor meerder offertes om een juiste prijsvergelijking te kunnen maken en weet waar uw huis op gebouwd is, zodat u juiste keuze omtrent kelderdichting kunt maken.