Alles over het isoleren van je kelder

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je kelder zou willen laten isoleren. 

In deze blog lees je meer over praktische zaken rondom de isolatie van je kelder. 

Redenen om je kelder te isoleren

Er zijn verschillende argumenten om je kelder te isoleren. Ten eerste gaat er via je kelder veel warmte verloren. Daarom kan je ervoor kiezen om het plafond van je kelder te isoleren, zodat de ruimte erboven warm blijft. Daarnaast is je kelder over het algemeen een koele ruimte omdat hij zich ondergronds bevindt en er vaak geen daglicht bijkomt. Dit is ideaal wanneer je er bijvoorbeeld wijn in bewaart. Wanneer je je kelder echter wil verbouwen tot bijvoorbeeld leef- of hobbyruimte kan het echter erg fris zijn, waardoor je ervoor kan kiezen om de ruimte te isoleren. 

Langs binnen of buiten?

Je dient de keuze te maken of je je kelder via binnen of langs buiten wil isoleren. Kleine kanttekening hierbij: langs buiten is alleen mogelijk bij nieuwbouw. Dan wordt er een volledige isolatieschil van drukvaste, vochtbestendige isolatieplaten van XPS of EPS om je kelder gebouwd. Wanneer je je woning van binnenuit wil isoleren, dan dien je er rekening mee te houden dat er geen vochtproblemen zijn. Schimmel of vochtplekken kunnen hierop wijzen. Vochtproblemen zijn vaak echter eenvoudig op te lossen door middel van ventilatie.

Welk isolatiemateriaal?

Wanneer je het plafond van je kelder wil gaan isoleren, heb je twee verschillende keuzes wanneer het aankomt op welk type isolatiemateriaal je gebruikt. Wanneer het kelderplafond egaal is en er geen leidingen in zitten, dan kan je drukvaste isolatieplaten van kunststof hardschuim gebruiken. Daarnaast is het ook een optie om je kelderplafond te isoleren met PUR-schuim. Dit is erg makkelijk aan te brengen, waardoor je uiteindelijk veel kan besparen op arbeidskosten. Wil je meer informatie? Op https://www.isolatie-info.nl/soorten-isolatie vindt je allerlei soorten isolatie voor jouw kelder en woning. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *